Aktuális

Meghalt John McCain

A republikánus szenátornál tavaly diagnosztizáltak agresszív agydaganatot. Megjárta a vietnámi háborút, ahol megsebesült, és hadifogságba esett, ez pedig meghatározta későbbi politikusi karrierjét.

Meghalt 81 éves korában az agydaganatban szenvedő John McCain arizonai republikánus szenátor – közölte a hivatala.

„III. John Sidney McCain szenátor 2018. augusztus 25-én hunyt el délután 16 óra 28 perckor. A szenátorral volt halálakor felesége, Cindy és családjuk. Hatvan éven keresztül, haláláig hűségesen szolgálta az Amerikai Egyesült Államokat” – áll a közleményben.

A szívem megtört. Annyira szerencsés vagyok, hogy átélhettem azt a kalandot, hogy szerethettem ezt a lenyűgöző férfit 38 éven át. Úgy halt meg, ahogy élt, a saját feltételei szerint, a szerettei körében, azon a helyen, amelyet a leginkább szeretett.

Donald Trump amerikai elnök szintén a Twitteren reagált John McCain halálhírére: „Mély együttérzésem és tiszteletem John McCain szenátor családjának”. Barack Obama és George W. Bush volt elnökök mellett több vezető amerikai politikus is kifejezte részvétét. 

A vietnámi háború veteránját, aki 2008-ban alulmaradt Barack Obamával szemben az amerikai elnökválasztáson, egy éve kezelték az agydaganat gyógyíthatatlan és agresszív formájával, glioblasztómával. McCain családjának pénteki közlése szerint orvosai a szenátor kérésére abbahagyták a kezelést.

John McCain arizonai republikánus szenátornál 2017-ben diagnosztizálták a rosszindulatú agydaganatok egyik agresszív formáját (MTI/EPA/Michael Reynolds)

John McCain nem mondott le szenátori megbízatásáról, de tavaly december óta már nem vett részt a törvényhozási munkában, napjait arizonai otthonában és kórházban töltötte. 

A katonacsaládban született McCain először vadászpilóta volt, majd a vietnámi háborúban megsebesült, és hadifogságba esett. Öt év múltán, a háború végén szabadult ki, és a hadifogság – elemzők szerint – meghatározta későbbi politikusi karrierjét. Évtizedeken át képviselte Arizona államot a kongresszusban, először 1983-tól a képviselőházban, 1987-től pedig a szenátusban.

John McCain utolsó éveiben Donald Trump amerikai elnök befolyásos bírálójának számított. McCain családjához közeli források szerint az amerikai elnököt nem hívják meg a temetésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top