Aktuális

Magyar turisták rekedtek Hawaiin a Lane hurrikán miatt

„Aludni is nehéz, hiszen olyan emberek, akik nem ehhez szoktak, nehezen birkóznak meg azzal, amiről semmit sem tudnak” – nyilatkozta az egyikük.

Viharos széllel, esővel, áradással és sárlavinával érkezett meg Hawaiira a hármas erősségű Lane hurrikán helyi idő szerint csütörtökön. A nagy sziget keleti felén 24 óra leforgása alatt csaknem 510 milliméter csapadék hullott – közölte az amerikai meteorológiai szolgálat. A vihar óránkénti 80 kilométeres széllökésekkel érkezett meg.
Sérültekről egyelőre nem érkezett hír. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy csak evakuálás esetén hagyják el otthonukat. A Hawaiin tartózkodó magyar turisták a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint biztonságban vannak.

Nagyon veszélyes a helyzet. Ne keljenek útra, ha nem muszáj

– írta a Twitteren David Ige hawaii kormányzó, aki felszólította a lakosokat, hogy két hétre elegendő élelmet, vizet és gyógyszert tartsanak maguknál szükség esetére.

Molokai és Maui szigetén több helyről ki kellett menekíteni az embereket, a közösségi médiában pedig áramkimaradásokról számoltak be. Oahu és Kauai szigetén minden iskolát és kevésbé fontos kormányhivatalt bezártak. Több bolt is a szokottnál korábban lehúzta a rolót, repülőgépjáratokat töröltek, a parti őrség pedig lezárta az összes kikötőt a beérkező hajók előtt.

A Lane jelenleg északi irányba halad óránkénti 10 kilométeres sebességgel. A Saffir-Simpson skálán hármas kategóriába sorolt hurrikánt óránkénti 192 kilométeres széllökések kísérhetik – figyelmeztettek a meteorológusok.
Az amerikai hurrikánközpont rámutatott, hogy a vihar 1-1,5 méterrel is megemelheti a vízszintet a nagy sziget nyugati részén.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére. Ez azt jelenti, hogy a helyi hatóságok szükség esetén gyorsan folyósítható, jelentős összegű szövetségi anyagi segítségre számíthatnak.

Fotó: MTI/AP/Bruce Omori

Magyar turisták is vannak Hawaiin

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy a Lane hurrikán miatt Csiszár Katalin, Magyarország hawaii tiszteletbeli konzulja folyamatos kapcsolatban van a Hawaiin élő magyarokkal, valamint az ott tartózkodó magyar turistákkal. Eddig 14 magyar állampolgár fordult információért a tiszteletbeli konzulhoz, valamennyien turisták, és jelenleg is biztonságban vannak. Az illetékes magyar főkonzulátusra nem érkezett segítségkérés.

A Zoom.hu megszólaltatott egy magyar párt, akik Honoluluban rekedtek. Zsolt és párja hétfőn indulnának haza repülővel Magyarországra, ám szinte biztos, hogy nem szállhat majd fel a gépük, a korábbi járatokra pedig már régen elkeltek a jegyek.

Az is lehet, hogy segítségre lesz szükségünk, ugyanis a szállodai foglalásunk lejár, a járatokat pedig törölhetik

– mondta a hírportálnak a magyar férfi, majd azt is hozzátette: mivel a szállodájuk mindössze 30 méterre van a parttól, az áradástól tartanak a leginkább. A szálloda időben szól majd arról, ha az időjárási helyzet olyan rosszra fordul, hogy el kell hagyniuk a 24. emeleten lévő szobájukat.

Bízunk benne, hogy erre nem kerül sor. Optimisták vagyunk, és nem pánikolunk, higgadtan várjuk, akármi lesz. A legrosszabb mégis a várakozás, aludni is nehéz, hiszen olyan emberek, akik nem ehhez szoktak, nehezen birkóznak meg azzal, amiről semmit sem tudnak. Ez idegileg fárasztó 

– reménykedik Zsolt és párja.

Fotó: MTI/AP/Bruce Omori

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top