Aktuális

Egyre kevesebb a hívő fiatal egy kutatás szerint

A világ legvallásosabb országaiban viszont soha nem látott népességnövekedés figyelhető meg.

A Pew Research Center új felmérései azt mutatják, a 40 év felettiek számára jóval fontosabb a vallás, mint a 40 év alatti fiatal felnőtteknek, függetlenül a gazdasági és társadalmi helyzetüktől, iszlám vagy keresztény hittől, sőt olyan társadalmakban is, amelyeket általában nagyon vallásosnak tartanak.

Az elmúlt évtizedek alatt azt is sikerült bizonyítani, hogy azokban az országokban, ahol fennáll ez a különbség, két nemzet kivételével (Csád és Ghána) az összes országban kevesebb a vallásos fiatal.

Százalékban azok, akik úgy nyilatkoztak, a vallás fontos szerepet tölt be az életükben:

Religion is very important to people in Africa, the Middle East, South Asia, Latin America

Csak Örményországban, Libériában és Ruandában jellemző a 40 év alatti fiatal felnőttekre, hogy gyakorolják is a vallásukat: imádkoznak, templomba járnak, és tagjai valamilyen egyháznak vagy vallási csoportnak.

Hogy példát is mondjunk, a 40 év alattiakat nemcsak a gazdag és világi országokban foglalkoztatja kevésbé a vallás (Kanada, Japán vagy Svájc), de a szegényebb és köztudottan vallásosabb országokban (Lengyelország és Nigéria) is ugyanez a helyzet. A legnagyobb különbséget százalékarányosan Kanadában, Dél-Koreában, Uruguayban és Finnországban mérték.

A felmérésből az is kiderült, hogy a Föld legvallásosabb részein a leggyorsabb a népességnövekedés. Emellett azokban az országokban, ahol gazdasági fellendülés figyelhető meg, vagy magasabb az oktatás minősége, szignifikáns eltérést tapasztalunk a fiatal és az idős generáció vallás iránti érdeklődésében.

Ahol magasabb az iskolázottság, ott jóval kevesebben járnak templomba:

In countries where people attend school longer, they go to church less often

Forrás: Eternity, Pew Research Center

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top