Aktuális

Genovai hídomlás: kiderült, miért omlott össze az autópályahíd

A szerkezet leszakadásához vélhetően több tényező együttes hatása vezetett – közölte Roberto Ferrazza, a katasztrófa okait vizsgáló olasz minisztériumi bizottság elnöke.

Robert Ferrazza, Liguria tartomány közmunkaügyi tanácsosa vezeti azt a vizsgálóbizottságot, amelyet az olasz infrastrukturális és közlekedési tárca állított fel, hogy kiderítse, mi okozhatta a genovai Morandi híd hét elejei katasztrófáját. A bizottság tagjai vasárnap végezték az első helyszínelést a híd roncsainál.

A vizsgálat első eredményei szerint a Morandi híd összeomlását vagy egy feszítőkábel elszakadása, vagy a szerkezet egy betontalpának meglazulása, esetleg elmozdulása okozhatta. Ezt a gyanút megerősíteni látszik, hogy olasz sajtóinformációk szerint a közeli biztonsági kamerák is a híd tartókábeleinek elszakadását rögzítették.

Ferrazza szerint a híd először elfordult, meghajlott, és csak ezután omlott le. Hozzátette, véleménye szerint a híd kilencedik pillére feletti ferdekábel szakadhatott el, ami először a hídtest, majd ugyanezen pillér omlását okozta.

A szakértők szerint az esetleges szakadást az 51 éves híd elavultsága, az időjárás okozta szennyeződés – például a tenger közelsége miatti sólerakódás –, valamint az utóbbi években megnövekedett járműforgalom együttesen okozhatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top