Aktuális

Elhunyt Kofi Annan

Kofi Annan, az ENSZ korábbi főtitkára 80 éves volt.

Elhunyt Kofi Annan, az ENSZ korábbi főtitkára, 10 éven át töltötte be ezt a tisztségét. A ghánai diplomata 80 éves volt. Ő volt az első fekete afrikai, aki ENSZ-főtitkárként bekerült a legmagasabb diplomáciai körökbe.

Humanitárius munkásságáért 2001-ben Nobel-békedíjat kapott.

Az 1990-es években, amikor a békefenntartó műveletek irányítója volt, hibájául rótták fel neki többen, hogy a világszervezet nem tudta megakadályozni a ruandai népirtást.

António Guterres jelenlegi főtitkár olyan “erőként” méltatta Kofi Annant, aki “jó irányban vezette” a világszervezetet: “Sok szempontból ő volt az ENSZ megtestesítője. Páratlan elkötelezettséggel és méltósággal került a tisztségviselők közül a szervezet élére és vezette azt át az új évezredbe.

Annan 80. születésnapja alkalmából a BBC áprilisban interjút készített vele, és ebben ő azt mondta: “Az ENSZ nem tökéletes, mindig javításra szorul, de ha nem létezne, akkor ki kellene találni. Makacsul optimista vagyok, annak születtem, és az is maradok.”

(BBC / MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top