Aktuális

Új határátkelők lesznek a magyar–osztrák határon

2007 óta elvileg bárhol átléphető az osztrák–magyar határ, de kiépített, korszerű átkelő csak kevés van, ezt orvosolják a most induló beruházások.

A győri Glázer-Transz Kft. építi meg a Rajka és az ausztriai Németjárfalu közötti összekötő utat, amely a nyilvános közbeszerzési adatok szerint nettó 649 millió forintból valósul meg – írta a magyarepitok.hu.

Az osztrák–magyar–szlovák hármas határ közelében fekvő települések közt jelenleg csak földút van. Az összeköttetés több települést közelebb hoz az M15-ös gyorsforgalmi úthoz, továbbá az M15-ösön vagy az M1-es autópályán bekövetkezett baleset esetén terelő útvonalként is használható lesz. Helyi jelentősége, hogy a rajkaiak hozzátartozói közül közül sokan a németjárfalui temetőben nyugszanak.

Az új út az M15-ös autópálya tervezett új rajkai csomópontjától indul. Előbb 0,2 kilométeren új nyomvonalon halad, majd 1,6 kilométeren a jelenlegi földutat váltja az új út.

A térségben ezen a projekten kívül további magyar–osztrák útépítések következnek az új határátkelők létesítése érdekében. Összesen közel húsz kilométernyi út épül vagy újul meg mintegy ötmilliárd forintból:

  • Kőszeg és Rőtfalva,
  • Zsira és Locsmánd,
  • Várbalog és Féltorony,
  • Fertőrákos és Sopronpuszta között is újraindul a közlekedés, melyet a Trianon után keletkezett határok szüntettek meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top