nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Kirakták a diákokat egy pécsi iskolából, mert veszélyes az épület

Kirakták a diákokat egy pécsi iskolából, mert veszélyes az épület

Nem kezdhetik meg saját iskolájukban a tanévet a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola tanulói, mert nem sikerült kivitelezőt találni az iskolaépület felújítására, ezért elhalasztották a munkálatokat.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Pécs különböző helyszínein kezdik majd a tanévet az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola diákjai, mert elhalasztották alma materük felújítását. Az ideiglenes száműzetés legkevesebb két évre szól, és mintegy 750 diákot érint. A gyerekeknek az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ kollégiumában, valamint a korábban működő Anikó utcai iskola felújított épületében biztosítják az oktatást.

Az intézkedésre azért van szükség, mert nem sikerült kivitelezőt találni az IMS-technológiával készült iskola felújítására. Pécs a rekonstrukcióra 500 millió forint saját forrást, továbbá 400 millió forint európai uniós és állami pályázati támogatást, azaz összesen 900 millió forintot tudna biztosítani, a legolcsóbb kivitelezői ajánlat ugyanakkor 1,3 milliárd forintról szól.

Az Árpád Fejedelem Gimnázium egyike azon három, úgynevezett IMS-technológiával készült pécsi iskolaépületnek, amelyekben az oktatás egy a 2000-es években készült szakvélemény alapján csak statikai vélemény beszerzésével, engedéllyel folyhatott. Az érintett épületek közül kettő megerősítése, felújítása már megvalósult az elmúlt években.

A Magyarországon az 1970-es években alkalmazott IMS-technológia lényege, hogy az épületet alkotó előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldják meg. Később kiderült, hogy az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak, és elveszítették statikai biztonságukat.

A pécsi magasházat is IMS-technológiával építették, ki is kellett üríteni 1989-ben a szerkezetét ért károsodás miatt. Hiába újították fel, hasznosítását a város nem tudta megoldani, így pár éve lebontották.

Megosztás Facebookon