Aktuális

Nem adnak enni egyes menedékkérőknek az itthoni tranzitzónában

A Menekültügyi Hivatal új módszert vezetett be a tranzitzónában. Azok, akiknek kérelmét első fokon elutasították, és már elmúltak 18 évesek, egyszerűen nem kapnak enni.

Július elején életbe lépett a menekültügyi szabályozás egy új eleme: ennek értelmében a hatóság rögtön elutasítja a menedékkérelmet, ha az illető, mielőtt Magyarországra érkezett volna, biztonságos tranzitországon haladt át. A jogszabályváltozás után, július első tíz napjában a Helsinki Bizottság információi szerint a menekültügyi hivatal egyáltalán nem fogadott be menedékkérelmeket, a kérelmezők Szerbiában várakoztak. Július 10-én ismét megnyitották a tranzitzónát, de mivel Magyarország Szerbiát – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával ellentétben – biztonságos országnak tekinti, a kérelmeket ezen az alapon elutasították.

A Helsinki Bizottság két afgán menekült család ügyét karolta fel, ők azt tapasztalták, hogy az új okra hivatkozva a hatóságok az elsőfokú elutasítás után azonnal idegenrendészeti hatáskörben kezdtek intézkedni, a tranzitzónában pedig egy direkt erre a célra kialakított részlegben helyezték el őket. A hivatal úgy értelmezi az idegenrendészeti szekció fogalmát, hogy aki itt tartózkodik, úgyis ki lesz toloncolva, ezért nekik nem kötelesek ellátást biztosítani. Enni csak a gyerekeknek és egy nőnek adtak, aki épp szoptat – írja az Index.

A bánásmód miatt a Helsinki Bizottság a napokban intézkedést kért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától, amely még aznap este kötelezte a hatóságokat, hogy adjanak enni a menekülteknek – ám a testület is csak a Helsinki Bizottság két ügyfelére vonatkoztatta az utasítást. A szervezet ezért most azt kérte a testülettől, hogy kötelezzék arra a menekültügyi hivatalt, hogy a tranzitzónában mindenki kapjon enni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top