Aktuális

Megnevezték a rendőrök a londoni gázolót

Nyilvánosságra hozta a rendőrség a keddi londoni gázolásos incidens elkövetőjének személyazonosságát. A támadást egy szudáni születésű brit állampolgár követte el.

Kedden járókelők és kerékpárosok közé hajtott egy autós Londonban, a brit parlament előtt. Az incidensben hárman sérültek meg, egy embert a helyszínen elláttak, egy nő és egy férfi kórházi ellátásra szorult. Azóta mindkettőjüket kiengedték.

A rendőrség szerdán nyilvánosságra hozta a sofőr személyazonosságát is, eszerint a kocsit a szudáni születésű, 29 éves Salih Khater vezette, aki mintegy öt éve költözött az Egyesült Királyságba, és azóta a brit állampolgárságot is megszerezte. Előtte Szudánban, a kartúmi egyetemen folytatott mérnöki tanulmányokat. Khater az afrikai ország keleti részén nőtt fel, szülei földművesek. Indítékairól egyelőre nincsenek információk.

Tudósítások szerint a támadáshoz használt Ford Fiestát hétfő éjjel vezették Birminghamből Londonba, ahová éjfél után érkezett meg. Csaknem öt órán át parkolt a brit főváros központjában, a Tottenham Court Roadon, majd a gázolás előtt másfél óráig köröztek vele a parlament környékén. A gyanúsított egyedül volt az autóban, fegyvert nem találtak az ezüstszínű járműben.

Videóról készült kép gépfegyveres rendőrökről egy autó mellett, amely biztonsági kordonokba hajtott a londoni parlament épülete közelében 2018. augusztus 14-én (MTI/AP/ITN)

A parlament melletti Westminster hídon tavaly márciusban gázolásos és késeléses merényletet követtek el, amelyben az elkövetővel, a brit Khalid Masooddal együtt hatan haltak meg, köztük egy rendőr, hozzávetőleg ötvenen pedig megsérültek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top