Aktuális

Két hét után elengedte halott borját a gyászoló gyilkos bálna

Tahlequah borja július 24-én röviddel a születése után pusztult el. A gyászoló orka azóta hordozta a halott borjú testét.

Tahlequah, a fiatal, nőstény kardszárnyú delfin azután lett világszerte ismert, hogy több mint két hétig horcolta magával elpusztult borja testét a Csendes-óceánban. A borjú, az állatokat megfigyelő tudóscsoport szerint, röviddel a születése után pusztult el, július 24-én. Gyászoló anyja ennek ellenére még napokig nem vált meg a testétől és próbálta őt a víz felszínén tartani.

A szakértők az eset kapcsán emlékeztettek, hogy a gyász egyáltalán nem ritka az olyan emlősök esetében, mint a bálnák, a delfinek, az elefántok és az őzek. Hozzátették, korábbi kutatások már egyértelműen bizonyították, hogy a kardszárnyú delfinek érzelmekért felelős agyi területe rendkívül összetett és fejlett.

Tahlequah-t szombaton, a több mint két hetes gyász után, borja teste nélkül látták Washington partjaitól nem messze. Ken Balcomb, a Bálnakutató Központ igazgatója elmondta, a 20 éves állat az elmúlt hetek megpróbáltatásai ellenére egészségesnek látszott. Hozzátette, Tahlequah-n kívül egy másik nőstény sorsát is folyamatosan figyelemmel kell kísérniük: a mindössze három éves J50, Scarlet ugyanis nagyon alultáplált, a szakemberek ezért kísérletet tesznek arra, hogy mesterségesen táplálják őt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top