Aktuális

Nem fontosak a kormánynak a társadalmi nemek

Egy napot kaptak az egyetemek a nyári szünet alatt, hogy véleményezzék a gender szak megszüntetésének ötletét.

Alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: gender szakon – írja a hvg.hu.

A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van. Utóbbinál a rendelet a magyar diplomát adó képzésre vonatkozik.

A hvg.hu úgy tudja, hogy  a rendeletnek nem voltak előzményei, ráadásul akkreditált szakokról van szó, amelyeket gyakorlatilag betiltanak egy tollvonással. Az ELTE-n egyébként idén is vettek fel hallgatókat a mesterképzésre. A jogszabályok alapján ők, illetve azok, akik már hallgatók, befejezhetik a képzést, ám jövőre az egyetem a képzést már nem hirdetheti meg, ha a rendelet hatályba lép.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top