Aktuális

Tárgyalás nélkül dönthetnek a hajléktalan autótolvaj sorsáról

A hajléktalan férfi ellopott egy autót Esztergomban, majd az egyik budakalászi áruház parkolójában éjszakai szállásként használta. Több mint félmilliós kárt okozott, mert az autóba lévő ruhák eladhatatlanná váltak.

Az Esztergomi Járási Ügyészség nagyobb értékre, több közokirat egyidejű elvételével elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben. A vádiratban az új büntetőeljárási szabályokra figyelemmel azt is indítványozták, hogy az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozzon büntetővégzést.

A vádlott még tavaly júniusban Esztergomban lopott egy teherautót, amelyben az éppen ruhákat pakoló tulajdonosa benne hagyta a kulcsot. A hajléktalan férfi kihasználta a helyzetet, ellopta a ruhákkal teli kocsit, majd az egyik budakalászi áruház parkolójában parkolt le. A vádlott napközben gyalogosan közlekedett, míg az éjszakákat a tehergépkocsi rakterében töltötte – közölte az ügyészség.

Az elkövetőt a rendőrök 2018. március 14-én elfogták, majd a járművet a sértettnek visszaadták. A tulajdonos a ruhákat is visszakapta, de mivel hónapokig műanyag zsákokban voltak, penészesek és koszosak lettek, emiatt eladhatatlanná váltak.

A bűncselekmény elkövetési értéke 575 ezer forint.

A férfi által elkövetett lopás egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az új büntetőeljárásról szóló törvény szerint ez esetben is helye van büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásnak: a vádlott szabadlábon van, a bűncselekmény elkövetését beismerte, az ügy megítélése egyszerű, és a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető.

Az ügyészség ezt az eljárási formát indítványozta, így a bíróság az ügy érkezését követő egy hónapon belül hozza meg a döntését, gyorsítva ezzel is az eljárás befejezését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top