Aktuális

Ki ez a lány a Google főoldalán, és miért fényképez?

A fiatalon elhunyt Gerda Taro előtt tiszteleg a Google mai logójával, amin egy filmtekercset láthatunk rajta egy szelfiző lánnyal. Gerda Taro Robert Capa szerelme volt, aki a spanyol polgárháborúban vesztette életét.

Időközönként lecseréli színes betűkből álló logóját a Google keresője címoldalán, hogy egy-egy eseményre vagy személyre emlékezzen. Ma egy fekete-fehér filmen szelfiző lány mosolyog ránk a legnépszerűbb kereső nyitóoldalán, aki nem más, mint Gerda Taro.

A HVG írása szerint Gerda Taro az első újságírónő, aki háborús frontvonalakról tudósított, egyben az első olyan fotóriporternő, aki munkavégzés közben halt meg.

Taro augusztus elsején született 108 évvel ezelőtt Gerta Pohorylle néven, nevét akkor változtatta meg, miután Párizsban megismerkedett Robert Capával, aki megtanította fényképezni, és egymásba is szerettek.

A spanyol polgárháborúról együtt küldtek tudósításokat 1936-ban a Ce Soir című lapnak. Munkájukat ekkor ismerte meg a világ, Capa ekkor vált világhírű háborús fotóssá. 

Taro a spanyol fronton élete utolsó hónapjaiban egyedül dolgozott. 1937 nyarán felszállt egy sérült katonákat szállító autóra, amibe véletlenül belehajtott egy, a saját oldalukon harcoló tank – Taro olyan súlyosan megsétült, hogy 1937. július 26-án, mindössze 26 évesen meghalt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top