Aktuális

Nagyot bukhatnak a lakáshitelesek a cafetérián

Jövőre megszűnik a lakáscélú támogatások adómentessége a cafetériában. A változás miatt havonta csaknem 15 ezer forinttal is rosszabbul járhatnak a lakáshitelesek.

Több tízezer lakáshiteles bukhat havi tízezreket jövőre a cafetériaszabályok változása miatt. Jelenleg a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják a lakáscélú támogatásokat, januártól azonban adóköteles jövedelemként – írja a Blikk.

Egy szakértő szerint ez azt jelenti, hogy egy átlagos, évi 390 ezer forintos cafetériánál 175 ezer forinttal járhat rosszabbul a lakáshitelt választó, ha bérként kapja meg a juttatást a dolgozó. Vagyis havi 14 600 forinttal kevesebb mehet törlesztésre.

A munkáltatók többsége valószínűleg nem fogja átvállalni a megnövekedett adóterheket. Egyszerűbb lesz bérként kifizetni a pénzt, ám ez nettóban kevesebbet jelent a dolgozónak.

A változás rengeteg embert érint, 2016-ban 41 ezren választották a lakáshitel támogatását a cafetériában. Azoknak fájhat igazán a lakáshitel-cafetéria adómentességének megszüntetése, akik a hitelfelvételnél beleszámolták a pár tízezer forintos juttatást, és hosszú távon kalkuláltak vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top