Aktuális

Holdfogyatkozás percről percre: mutatjuk, mikor kell figyelned az égboltot

Itt a péntek esti teljes holdfogyatkozás menetrendje.

Ahogyan arról már mi is beszámoltunk, pénteken az esti órákban az évszázad leghosszabb holdfogyatkozását figyelhetjük meg az égbolton:  egy vonalba kerül a Nap, a Föld és a Hold, így égi kísérőnk több mint másfél órán, egészen pontosan 103 percen keresztül a Föld árnyékkúpjában marad majd.

Kiss László csillagász az MTI-nek azt mondta, amikor este felkel a Hold, már rögtön napnyugta után – 19 óra 13 perc környékén – elkezdődik a korong elhalványodása. A Hold 20 óra 24 perckor lép be a teljes árnyékba, ekkor kezdődik meg a részleges holdfogyatkozás fázisa. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a Hold mégsem tűnik el teljesen: mélyvörös színe lesz a földi légkörön átszűrődő napfénynek köszönhetően.

Az Időkép szerint a Hold 22 óra 22 perckor éri el az árnyékkúp közepét, ekkorra várható a maximális elsötétedés, a teljességnek pedig 23 óra 13 perckor lesz vége. A részleges fázis vége már szombat hajnalban, 0 óra 22 perckor várható, a félárnyékos fázis vége pedig 1 óra 28 perckor.

Este azonban nemcsak a Holdra lesz érdemes figyelni: a Mars 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban, így a bolygó a Nap, a Hold és a Vénusz után a negyedik legfényesebb égitestté válik. A jelenség akár szabad szemmel is megfigyelhető, de a csillagászok azt javasolják, hogy ne a város közepéről, hanem egy sötét helyről figyeljük az égboltot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top