Aktuális

Tömeges leszerelési hullám jöhet a rendőrségen

Akár tömeges leszerelési hullámot is kiválthat a rendőrségnél, hogy a tervek szerint 2019-től nem fizetnék ki a rendőrök túlóráit, hanem csak szabadságként vehetnék ki őket. Sokak milliós fizetéstől esnének el így.

Akár a rendőrségi állomány negyede is távozhat a testülettől, ha életbe lép az a tervezet, amelyik szerint 2019-től nem fizetnék ki a rendőrök túlóráit, hanem szabadnapban kapnák meg őket. A rendőrségen a hivatalos maximális túlóraszám 416 óra egy évben, és sok rendőr épp az ezekért járó túlórapénz miatt csatlakozott a testülethez – írja egy rendvédelemmel foglalkozó blog.

Rendőrök Győrkös István bőnyi házánál (fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Rendőrök Győrkös István bőnyi házánál (fotó: MTI / Krizsán Csaba)

A rendőr munkaideje főszabályként heti 40 óra, erre van kiszámítva az illetménye. A túlszolgálat (a „túlóra”) gyakorlatilag bármikor elrendelhető, ha a szolgálat érdeke úgy kívánja, pedig előírás szerint a hivatalos maximális túlóraszám 416 óra lehet egy évben. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy évi 800-1000 túlóra is összejöhet a rendőröknek, amit ezután nem pénzben, hanem szabadidőben „fizetnének” ki a testület tagjainak.

A blog szerint akár az is megtörténhet, hogy a rendőröknek így fél év plusz szabadságuk keletkezik, míg korábban milliós fizetésük volt a túlórából. Ha nem módosul az elképzelés, akkor a becslések szerint 20-25 százaléka is távozhat az állománynak, ami már hatalmas kiesés. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top