Aktuális

100 ezer embert rúghatnak ki a közszférából

Akár százezer fős leépítés is lehet a közszférában a gyáriparosok javaslatára, akik szerint túl nagy a bürokrácia, sokan dolgoznak az államnak, és szívesen átterelnék őket a versenyszférába, akár ilyen drasztikus módszerrel is. A szakszervezeteknek nem tetszik az elképzelés.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint százezer embert kellene a közszférából leépíteni, és ezzel a létszámmal a versenyszféra munkaerőhiányát csökkenteni, a Nemzeti Versenyképességi Tanács keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón pedig Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el a felvetéstől – írj az Index.

MTI Fotó: Oláh Tibor

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) nem szeretne létszámcsökkentést a közszférában, mert szerintük a foglalkoztatottak számához képest a közszolgálatban dolgozók aránya nem magas, sőt jelenleg több mint 15 ezer álláshely nincs betöltve. Jegyzők, orvosok, nővérek, óvónők, műszaki dolgozók, angol, informatika és matematika szakos tanárok hiányoznak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a közszolgáltatás nem bürokrácia, és az államigazgatás az egész rendszernek csak egy része.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top