Aktuális

Így csökkentenék a zajt a ferihegyi repülőtéren

Az ott élők egyre komolyabb zajterhelésnek vannak kitéve, az ingatlanok elértéktelenednek. Öt év alatt a tizenkétszeresére nőtt a repülőtér forgalma.

Törvényjavaslat készül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők életének javítása érdekében. Az ingatlanok teljesen elértéktelenednek, a zaj pedig zavarja az embereket. Az LMP javaslatával az ott élőket kártalanítanák – írja az Infostart.

A XVII. kerület polgármestere szerint a ferihegyi repülőtér 2-es kifutópályája az előírt 5 kilométeres védőtávolság helyett 1,6 kilométerre épült a házaktól. Ez okozza a hatalmas zajterhelést, amely élhetetlenné teszi a nappalokat és az éjszakákat.

A lakók problémáját más jogi úton is orvosolnák. Javasolták, hogy a rákoshegyi pályavéget csak rendkívüli esetben, életveszély esetén lehessen működtetni. 2011-ben 1200 repülés volt, és 2016-ban már 16 ezer, vagyis tizenkétszeresére nőtt a repülőtér forgalma.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője közölte, hogy június 30-ig tartott az 1-es kifutópálya felújítása, ezért addig csak a 2-es kifutópályát használták. Emiatt nőtt meg a zajterhelés a pálya közelében.

Hozzátette, hogy pénzt adtak az önkormányzatnak, ami fedezte a házak javítási költségeit, valamint tíz évvel ezelőtt tárgyaltak volna bizonyos ingatlanok kivásárlásáról, ám a kerület vezetése nem élt a lehetőséggel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top