Aktuális

Videó: levegő-föld rakétákat lőttek ki magyar Gripenek

A magyar pilóták a modern vadászgépek beszerzése óta először használtak föld-levegő rakétákat.

A magyar Gripenek bevetésére a Légi fölény 2018 nevű hadgyakorlat keretében került sor, a svédországi Vidsel közelében, szűk 100 kilométerre az Északi-sarkkörtől – írja a hvg.hu.

A magyar pilóták egy 2012-es szerződés értelmében háromévente vehetnek részt az éleslövészetet is magában foglaló gyakorlatozáson, ám ez volt az első alkalom, hogy a magyar vadászbombázók levegő-föld fegyverrendszereit élesben kipróbálhatták.

A bevetésről a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Youtube-csatornájára töltöttek fel egy látványos videót, amelyen a különböző harci feladatok végrehajtása látható.

A magyar pilóták repülő célpontokra is lőhettek a Gripen 27 milliméteres gépágyújával, valamint Sidewinder rakétákkal, emellett pedig a kis magasságú repülést is gyakorolhatták. Erre szükségük is lesz, mivel 2019-ben négy hónapon át a magyar vadászgépek is részt vesznek a balti térség légterének védelmében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top