Aktuális

Elkezdték kimenteni a barlangban rekedt gyerekeket

A víz szintje napok óta most a legalacsonyabb, és az időjárás is kedvező. A mentés akár 4 napig is eltarthat. A 11 és 16 év közötti gyerekek állapota továbbra is kielégítő.

Vasárnap megkezdték a mentőcsapatok a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat 12 tagjának és edzőjüknek a kimentését. Az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje. A hatóságok nem szeretnék kockáztatni, hogy egy újabb monszuneső romba döntse terveiket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

Ma van a nagy nap. A fiúk készek minden kihívásra

– mondta a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn.

A mentés – amelyben 13 külföldi és 5 thaiföldi búvár vesz részt – 3-4 napot is igénybe vehet. A thaiföldi hatóságok várakozása szerint az első gyerek helyi idő szerint vasárnap este 9 órakor érheti el a barlang kijáratát. Minden fiút két-két búvár segít a körülbelül 4 kilométeres úton. A gyerekeket egyesével, szakaszosan indítják el.

A felszínen összesen 13 orvosi csapat vár készenlétben, külön mentőautóval és helikopterrel mind a 12 gyerek és az edzőjük részére. Azt tervezik, hogy az első állapotfelmérés után a fiúkat mentőautóval egy rögtönzött helikopter-leszállópályához szállítanák, ahonnan a 70 kilométerre fekvő Csiang Rai kórházába vinnék őket. A kórházban már egy részleget el is különítettek a gyerekek fogadására.

A csoport június 23. óta raboskodik az elárasztott barlang fogságában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top