Aktuális

Amerika megmenthette volna Anne Frankékat, de nem tette

Anne Frank családja többször próbált az Egyesült Államokba menekülni, de egyszer sem engedték be őket.

Kétszer is vízumkérelmet nyújtott be, hogy az Egyesült Államokba meneküljön Anne Frank családja, de egyszer sem fogadták el kérelmüket. Az Anne Frank Ház és az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum által pénteken közzétett jelentés szerint „az európai náci üldözés elől menekülő zsidóknak szigorú bevándorlási eljáráson kellett átesniük. A zsidó menekültek kérelmét csak korlátozottan fogadták be”.

Otto Frank, a náci haláltáborban 1945-ben elhunyt Anne Frank édesapja előbb 1938-ban adott be vízumkérelmet Rotterdamban, majd – miután kérelmük egy bombázásban megsemmisült – 1940-ben is próbálkozott, ám elutasították.

A jelentés szerint – olvasható a hvg.hu-n – Frankéknak mindenképpen nehéz dolguk lett volna, mivel 1939 után évente több százezren próbálkoztak amerikai emigrációval, és Washington csak évi 30 ezer vízumot adott ki. A vízumok elbírálása pedig éveket vett igénybe, és nagyon sok dokumentumot – köztük születési anyakönyvi kivonatokat, házassági anyakönyvi igazolást, adóigazolásokat, támogató nyilatkozatokat, a személyeket igazoló iratokat – kellett beadni hozzájuk. Az új kutatáshoz éppen ezeket a dokumentumokat gyűjtötték össze.

Otto Frank, felesége és két lányuk 76 éve kényszerült bujkálásra a megszálló nácik elől származásuk miatt Amszterdamban. Anne Frank, aki a család kétéves bujkálását naplóban örökítette meg, 1945-ben, a háború vége előtt halt meg egy náci haláltáborban. Egyedül apja élte túl a családból a holokausztot. A kislány naplója 1947-ben jelent meg először. Azóta egyike lett a világ legolvasottabb könyveinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top