Aktuális

Egy fél hamburgerre elég csupán a venezuelai minimálbér

Egy öttagú család etetéséhez 57,7 munkás minimálbére szükséges a hiperinfláció sújtotta országban.

Alig egy fél hamburgerre elég csupán a havi minimálbér Venezuelában. A gazdasági válság és hiperinfláció sújtotta dél-amerikai országban 40 ezer százalékkal nőtt az infláció az elmúlt 10 évben, Nicolás Maduro elnök azonban visszautasítja a nemzetközi segítséget, a helyzetet pedig úgy próbálja „orvosolni”, hogy még több pénzt nyomtat, a minimálbért pedig folyamatosan emeli (az elmúlt egy évben már hétszer tette ezt meg).

Így eshetett meg, hogy a mostani, 5 millió 200 ezer bolíváros minimálbér már csak 14 500 forintnak felel meg, ami a venezuelai feketepiacon mindössze 1,3 eurót ér. Ebből a pénzből az ország fővárosában, Caracasban nagyjából 5 csésze kávét vagy egy fél hamburgert lehet venni – írja az Euronews.

A helyiek számára a bevásárlás nehézkes és drága lett. A feketepiac is megkerülhetetlen, sok alapvető élelmiszert (például a tésztát vagy a rizst) csak itt lehet beszerezni. Itt azonban az árak gyakran ötször olyan magasak, mint a szupermarketekben.

Májusban a venezuelai tanárok kiszámolták, hogy egy öttagú család havonta 300 millió bolívárt költ csak élelmiszerre. Ez az összeg 57,7 munkás havi fizetésének felel meg a minimálbérrel számolva.

Fotó: Alvaro Fuente / NurPhoto (AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top