Aktuális

Nyílt levélben szólalt fel a spanyol lány, akit öten megerőszakoltak

„Ne maradjatok csendben, mert ha így tesztek, hagyjátok, hogy ők nyerjenek!”

A múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy 6000 eurós (~2 millió forintos) óvadék ellenében szabadlábra kerülhetett Spanyolországban az az öt férfi, akik két évvel ezelőtt megerőszakoltak egy 18 éves lányt Pamplonában.

A huszonéves elkövetőket korábban 9 év börtönre ítélték szexuális visszaélés miatt, de a nemi erőszak vádja alól felmentették őket, mert a lány az erőszak ideje alatt végig passzív volt, nem állt ellen – elmondása szerint egyébként azért, hogy minél előbb vége legyen az egésznek.

Az ítélet ellen több nagyvárosban is tüntettek az országban, az elkövetők szabadlábra helyezése pedig ismét felkorbácsolta az indulatokat, újabb demonstrációk kezdődtek. A héten, első alkalommal, a nagy port kavart ügy áldozata is megszólalt: nyílt levélben mondott köszönetet mindazoknak, akik kiálltak mellette, egyben felszólított mindenkit, akit hasonló sérelmek értek, hogy mindenképp tegyenek feljelentést, ne féljenek, ne hallgassák el az ilyesmit.

Fotó: Adolfo Lujan / CrowdSpark (AFP)

A lány nyílt levelét a Mérce.hu fordításában közöljük:

„Meg akarom köszönni mindazoknak is, akik bár nem is ismernek, elfoglalták egész Spanyolországot, hogy hangot adjanak nekem akkor, amikor sokan épp el akarták venni tőlem. Köszönöm, hogy nem hagytatok egyedül. Köszönöm, nővéreim, hogy hittetek nekem. Köszönet mindenért, teljes szívemből.

Köszönet mindenkinek, aki akár egyetlen másodpercig beszélt rólam, hogy elítélje, ami történt. Az egyesületeknek, az utca emberének, a politikai szereplőknek, a híres embereknek és újságíróknak, akik tiszteletben tartottak, és általában mindenkinek, aki aggódott értem. Köszönöm, hogy úgy érezhettem újra, része vagyok ennek a társadalomnak… Köszönöm, hogy harcoltatok, hogy kiabáltatok, hogy sírtatok és támogattátok ezt az ügyet.”

Végezetül, ami számomra a legfontosabb: tegyetek feljelentést! Senkinek sem lenne szabad átélnie mindezt. Senkinek nem kellene sajnálkoznia, mert ivott, mert szóba elegyedett másokkal egy buliban, mert egyedül ment haza, vagy mert miniszoknyát vett fel. Azt kell sajnálnunk mindannyiunknak, hogy a társadalmunk mentalitása lehetővé teszi, hogy ez bárkivel megtörténhessen….

„Kérlek titeket, még akkor is, ha biztosak vagytok benne, hogy nem fognak hinni nektek: tegyetek feljelentést. Biztosíthatlak arról, hogy az út, amire ráléptek, nem egy leányálom, de gondoljatok bele, mi lett volna, ha én nem teszek feljelentést. Fontos, hogy elítéljünk bizonyos dolgokat, de mindannyiunknak részeseivé kell válnunk a változásnak is. Én személy szerint azt gondolom, hogy ha az én esetemmel valakit tudatosabbá tettem, vagy valaki másnak erőt adtam a küzdelemhez, már elégedett vagyok.

Minden nőnek, férfinak, kislánynak és kisfiúnak, aki épp valami hasonlón megy át azt üzenem: ki lehet ebből mászni. Azt gondolhatjátok, hogy nincs elég erőtök a küzdelemhez, de meglepne titeket, mekkora erő van bennünk, emberi lényekben. Meséljétek el egy barátotoknak, egy családtagnak, a rendőrségnek, egy tweetben, csináljátok, ahogy akarjátok, de beszéljetek róla.”

Ne maradjatok csendben, mert ha így tesztek, akkor hagyjátok, hogy ők nyerjenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top