Aktuális

Finnországban ad találkozót egymásnak Donald Trump és Vlagyimir Putyin

Július 16-án Helsinkiben rendezik meg Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozóját – közölte csütörtökön egyidejűleg a Kreml és a Fehér Ház sajtószolgálata. Ez lesz a felek első hivatalos kétoldalú csúcstalálkozója.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin eddig csak a G20-csoport tavaly júliusi hamburgi és a Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) novemberi danangi csúcstalálkozója alkalmából találkozott személyesen egymással.

A helsinki csúcs hivatalos és együttes bejelentését a felek csütörtökre időzítették, de Trump a Fehér Házban újságíróknak már szerdán elárulta: „valószínűleg” a finn fővárosban találkozik majd Putyinnal, a NATO július 11-én és 12-én megtartandó brüsszeli csúcstalálkozóját követően. Az előzetes kiszivárogtatások július 15-ét nevezték meg a csúcs lehetséges dátumaként, ám az egybeesett volna az oroszországi labdarúgó-világbajnokság moszkvai döntőjével.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök beszélget az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete 25. csúcstalálkozóján a vietnámi Danangban 2017. november 11-én – MTI/EPApool/Jorge Silva 

A csúcs lehetséges témái a két fel hivatalos képviselőinek nyilatkozatai alapján a hadászati stabilitás, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a világ konfliktushelyzetei – köztük elsősorban Szíria, Ukrajna és a Koreai-félsziget –, valamint a kétoldalú viszony megújítása lehetnek.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója szerdán úgy vélekedett, hogy Putyin és Trump közös nyilatkozatot fog elfogadni, amely tartalmazza majd a kétoldalú kapcsolatok javítása, valamint a nemzetközi stabilitás és biztonság szavatolása érdekében teendő tervezett lépéseket. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Trump tárgyalni fog Moszkvának a G7-csoportba való visszavételéről. Egybehangzó nyilatkozatok szerint a csúcsot várhatóan egy külügyminiszteri találkozó fogja előkészíteni.

Nyugat-európai, főleg brit lapokban olyan vélemények jelentek meg, hogy miközben az orosz–amerikai csúcs csökkentheti a feszültséget a kétoldalú kapcsolatokban, elmérgesítheti a viszonyt az Egyesült Államok és egyes európai szövetségesei között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top