Aktuális

Új díszpolgárai vannak Budapestnek

Nyolcan részesültek az elismerésben.

Átadta a Budapest díszpolgára címeket Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

Díszpolgári címet kapott:

  • Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező,
  • Horgas Eszter fuvolaművész,
  • Horváth Károly (művésznevén Charlie) Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész,
  • Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke,
  • Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány
  • és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója.

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja. A Babos Tímeának járó elismerést édesapja, Babos Csaba, a Burger Barnának járót felesége, Feszthammer Fanni, a Hazay Istvánnak járót pedig fia, Hazay István vette át.

Tarlós István az átadón azt mondta: Budapest érzékeny város, ahhoz, hogy befogadjon, ismerni kell a működését. Azok előtt, akik sajátos szellemiségét, sokoldalú művészetét, a régi korok titkait és a jövő lehetőségeit szenvedélyesen kutatják, a város végül mindig megnyílik.

Budapest díszpolgárai ilyen személyiségek, ők azok, akik különböző tudományágakban, a sportban, a művészetekben és a közéletben is feszegetik a határokat, mindig jobbat akarnak, nem elégszenek meg a középszerrel. A kitüntetettek egytől egyig minden eredményükkel Budapest javát szolgálják

– jelentette ki.

Fotó: Kovács Tamás, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top