Aktuális

Így csapott le az országra a vihar – szombaton is durva zivatarok jönnek

Négyen meghaltak egy kidőlt fa miatt, 40 embert ki kellett telepíteni. Több helyen nincs áram, homokzsákokkal védekeznek a felduzzadt patakok ellen, illetve forgalmi korlátozásokat vezettek be. Szombaton hasonló idő várható az ország nagy részén; délen-délkeleten lesz a legdurvább helyzet, ott másodfokú a veszélyjelzés.

Brutális vihar söpört végig az országon, a legsúlyosabb esemény az volt, hogy Dombóváron négyen meghaltak, amikor az autójukra dőlt egy fa.

Vas megyében az éjszaka során harminchat eseményhez vonultak a tűzoltók. A lehullott csapadék miatt megtelő vízelvezető árkok és felduzzadt patakok elsősorban őrségi településeken okoztak gondot, ahol a vízátfolyások ellen homokzsákokkal védekeznek. Kilenc alsórendű út egy-egy szakaszát le kellett zárni, de elzárt település nincs.

A Vas megyei Hegyhátszentjakabon 13 ingatlanból 40 embert telepítettek ki és helyeztek el ideiglenesen a helyi művelődési házban, mert a sok eső miatt megsérült a két tavat elválasztó védmű. Az érintettek azóta visszatérhettek otthonukba, a védművet megerősítik.

A viharban 12 településen – köztük Szombathelyen – az elektromos ellátórendszer is meghibásodott, a szolgáltató szakemberei dolgoznak a helyreállításon.

Tolna megyében leszakadt faágak és elektromos felsővezetékek miatt riasztották a tűzoltókat az ország délnyugati részén átvonuló zivatar miatt. Bonyhádon úttestre dőlt fa miatt volt riasztás, Dombóváron, a Fő utcában faág dőlt az úttestre, a villanyvezeték is leszakadt.

Forgalomkorlátozások az esőzések miatt

Az éjszakai, hajnali heves esőzések és vihar nyomán az országban több közúti szakaszon is korlátozást kellett bevezetni vízátfolyás és fakidőlés miatt – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hollóstető és Lillafüred közötti úton, a 41-es kilométernél két fa dőlt az úttestre, Bélapátfalva, illetve Miskolc felé lehet kerülni.

Pest megyében, Budaörsön a Repülőtéri út és a Kamaraerdei út közötti utat a két körforgalom között le kellett zárni, mert a vasúti aluljárót elöntötte a víz.

Vas megyében a heves esőzések miatt több alsóbbrendű úton is korlátozás van érvényben, a Szőce–Őrimagyarósd összekötő út, a Felsőbagod–Őriszentpéter összekötő és a gasztonyi bekötőút egy szakaszát, a Szombathely állomáshoz vezető utat, a nemesmedvesi és a csákánydoroszlói bekötőutat, valamint a Felsőmarác bekötőutat vízátfolyás miatt kellett lezárni.

Szombaton is durva zivatarok lesznek

Az előrejelzések szerint több helyen szombaton is zivatar, felhőszakadás várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta, napközben és este dél, illetve délkelet felől több hullámban várható zivatartevékenység.

Heves zivatarokra kell számítani főként az ország délkeleti, déli felén. Ezek környezetében viharos, akár óránként 90 kilométeres széllökések és nagy méretű, 2-3 centis jég is előfordulhat. Helyenként felhőszakadás is valószínű, akár 50 milliméternél is több csapadék eshet.

Egyedül Borsod-Abaúj-Zemplén megyére nem adtak ki figyelmeztetést, az ország többi részén zivatar és felhőszakadás miatt figyelmeztetés van érvényben. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyére narancssárga, másodfokú figyelmeztetést adtak ki heves zivatar miatt, a többi megyében elsőfokú a jelzés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top