Aktuális

Meghalt Király Nina

A Jászai Mari-díjas színháztörténész és dramaturg 78 éves volt.

Elhunyt Király Nina színháztörténész, dramaturg – írja a szinhaz.org. Király Nina lengyel és orosz színházi körökben is elismert szakember volt, elméleti munkássága kertében olyan színházi mesterekkel foglalkozott, mint Anatolij Vasziljev, Tadeusz Kantor és Jan Kott.

Tagja volt a Teatr Cricot 2 (Tadeusz Kantor színháza, Krakkó), a Drámai Művészet Iskolája (Anatolij Vasziljev színháza, Moszkva) és a Stary Teatr (Krakkó, Jerzy Jarockival), valamint a budapesti Új Színház társulatának. 2006-tól a debreceni Csokonai Színház tagja volt.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója megemlékezik az elhunyt Király Nina dramaturgról az évadzáró társulati ülésen a színházban
MTI Fotó: Mónus Márton

Személyes kapcsolatban volt olyan nagy színházi mesterekkel, mint Jerzy Grotowski, Ariane Monouckine, Eugenio Barba. Számos együttműködésnek volt katalizátora egy-egy angolul, oroszul, lengyelül vagy magyarul tartott előadása Krakkóban vagy Moszkvában, Zakopanéban, Permben, Budapesten vagy Athénban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top