Aktuális

Ennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre

A hvg.hu a jövő évi költségvetési tervezet alapján számolta ki az összeget.

A hvg.hu a kormány jövő évi költségvetési tervezete alapján megpróbálta kiszámolni, mennyivel kap majd többet a következő évben egy átlagnyugdíjas. A számításhoz figyelembe vették, hogy a tervezetben a gazdasági növekedés éves mértéke 4,1, az inflációé pedig 2,7 százalékra volt becsülve.

A lap emlékeztet rá, hogy a nyugdíjemelés minden évben két tételből áll össze: az inflációnak megfelelő emelésből és a nyugdíjprémiumból. Előbbi esetében a 2,7 százalékos emelés havi 3450, éves szinten pedig 42 400 forintot jelent egy 128 ezer forintos átlagnyugdíj esetén.

A nyugdíjprémium akkor jár, ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, ez pedig a tervezet szerint jövőre sikerül majd. Hogy mennyi is lesz ez az összeg, azt a 3,5 százalék feletti növekedés (0,6) és a nyugellátás november havi összegének 25 százalékának a szorzata adja (legfeljebb 20 ezer). Az átlagnyugdíj esetén ez 12 ezer forintnak felel meg, vagyis

összesen 54 400 forinttal növekedhet jövőre az éves nyugdíj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top