Aktuális

Nő vagy? Hidd el, szerencsés is, ha Magyarországra születtél.

Miközben mi felkelünk, megkenjük a vajas kenyeret, megisszuk a narancslevet, bejövünk dolgozni, hazamegyünk, játszunk a gyerekekkel, a melegvíz-csekk befizetésén aggódunk, addig a világ kevésbé szerencsés felén életben maradni próbálnak lányok, nők, emberek. Olvasd el, másnak hogy telik a június 8., és biztos, hogy jobban örülsz majd az életednek!

Dél-Szudánban már öt éve zajlik a polgárháború, azóta a világ legfiatalabb államából az összlakosság egyharmada, mintegy négymillió ember menekült el, tízezrek haltak meg. A háború a kelet-afrikai országot éhínségbe sodorta, hatmillió embernek nem jut ennivaló, az otthonaikat lerombolták, menekülttáborokban kénytelenek élni, és még mindig nem látható a harcok vége.

Éhség, üldöztetés, erőszak: milliók szenvednek a polgárháború miatt

A menekülttáborokban nincs privát szféra, vékony matracokon alszanak a családok a földön, ami az esős évszakban sártengerré változik alattuk. Gyerekek válnak felnőtté a mostoha körülmények között, jövőkép és remény nélkül. A felnőttek többsége körülöttük poszttraumás stresszel küzd, és az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja, ami olykor kicsúcsosodik: az egyik táborban 2017-ben 31 ember, 15 nő és 16 férfi próbálta megölni magát, közülük hatan nem élték túl az öngyilkossági kísérletet. A 44 éves Aykát sikerült megmenteni, utána elmondta, hogy akkor jutott el az öngyilkosságig, amikor a 19 éves fiát a szeme láttára lelőtték.

Már mindent láttam. A rokonaim halála elviselhetetlen, amikor a fiamat meggyilkolták, akkor döntöttem úgy, hogy nincs már értelme az életemnek.

menekültek Dél-Szudán krízis

Teherautóval menekítik át a gyerekeket Ugandába – Kép forrása: Getty Images

Az éhség és az erőszak a lányokat sújtja leginkább

A menekültek fele gyerekekből áll, közülük is a lányokat sújtja leginkább az éhség és az erőszak, ahogy ezt a Plan International gyermekvédelmi szervezet Adolescent Girls in Crisis: Voices from South Sudan című tanulmányában kimutatták. A hivatalos becslések szerint kétmillió lányt veszélyeztet szexuális erőszak, a helyzetük kifejezetten drámai.

A tanulmány elkészítéséhez tavaly Dél-Szudánban öt településen végeztek felméréseket, összesen 249 lányt és fiatal nőt kérdeztek meg 10 és 19 év között a menekülttáborokban. Ezenkívül 28 vitafórumot szerveztek a fókuszcsoportban, 10-10 résztvevővel és további 32 interjút készítettek a civil társadalom egyéb képviselőivel.

menekültek Dél-Szudán krízis

Fegyveresek lerombolták az otthonukat – Kép forrása: Getty Images

Az eredményből kiderült, hogy a megkérdezett lányok 26 százaléka gondolt az elmúlt évben öngyilkosságra, minden harmadik lány már megsérült legalább egyszer erőszak során, és 13 százalékuk már túlélt minimum egy elrablást.

A gyerekek 76 százaléka éhesen fekszik le este

Azért, hogy ne legyenek a családjuk terhére, és hogy a szüleik ne kényszerítsék bele őket jó pénzért egy gyerekházasságba, a lányoknak gyakran erejükön felül kell teljesíteniük, például tűzifát gyűjtenek és árulnak. A családok annyira szegények, hogy még menstruációs termékekre, betétekre sincs pénzük. A megkérdezettek legnagyobb gondja a korai kiházasításon és erőszakon túl a halálfélelem: a gyerekek 76 százaléka általában éhesen fekszik le este, és nem tudja, felébred-e reggel.

Az apa biciklivel menekült a gyerekeivel Dél-Szudánból Ugandába – Kép forrása: Getty Images

„Riasztó adatok kerültek napvilágra a tanulmány során – mondta a Plan International német vezetője, Maike Röttger. – A Dél-Szudánba irányuló humanitárius segítséget jobban hozzá kell igazítani a fiatal lányok igényeihez, különben teljesen kiszolgáltatottak lesznek az erőszakkal és traumás élményekkel szemben. A krízisövezetekben is biztosítani kell a lányok számára, hogy biztonságosan járhassanak iskolába, és védve legyenek attól, hogy a szüleik bevételi forrásként tekintsenek rájuk.”

A képzettségi szint a világon Dél-Szudánban a legalacsonyabb, a 15 év feletti lányoknak csak 16 százaléka tud írni és olvasni. A konfliktus miatt az olajban gazdag ország gazdasága is összeomlott, a növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak tovább növelik a lakosság terheit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top