Aktuális

Százötvenezer forintos bírság jár a kóbor macskák etetéséért

Súlyos büntetést vonhat maga után mostantól az, ha kóbor macskákat etetnek közterületen a békéscsabaiak. Ehhez rendeletet módosított az önkormányzat, mert eddig nem volt alapjuk a bírságolásra.

Legutóbbi ülésén pontosította a békéscsabai önkormányzat a közösségi együttélés szabályairól alkotott rendeletet, amely eddig is tiltotta a közterületi macskaetetést, de mivel nem fogalmazott elég pontosan, így nem tudtak senkit sem megbírságolni, a cicák pedig egyre többen lettek.

Nem tűrik tovább a kóbor macskák etetését Békéscsabán – Fotó: pixabay.com

A szabálysértési törvény csak a közterületet szennyezőkkel, illetve az állatok tulajdonosaival szemben alkalmazható, így a kóbor macskák okozta problémát az önkormányzat azzal nem orvosolhatta, ezért maradt a közösségi együttélésről szóló rendelet pontosítása.

Mostantól aki étel vagy búvóhely kihelyezésével macskát közterületre szoktat, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. A vétkest 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal büntetik – ismerteti a pontosított rendelet vonatkozó részét a Beol.

A hatvanezres városban amúgy csak egy területről, a Penza-lakótelepről érkezett bejelentés a kóbor macskák miatt, de a város közterület-felügyelői további helyszíneken is tapasztaltak hasonlót. A felügyelők azt nem tudták meghatározni, ki szegte meg a rendeletet, így bírságot sem tudtak kiszabni, viszont a kihelyezett macskabútorokat elszállították.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top