Aktuális

Így oldaná meg a súlyosbodó munkaerőhiányt Japán

Lazítanak a korábbi szigorú bevándorláspolitikán, és félmillió vendégmunkást fogadnának be. Képesítéssel, munkatapasztalattal rendelkező külföldieket várnak.

A munkaerőhiány miatt a japán kormány úgy döntött, 2025-ig félmillió vendégmunkást fogad be az ország. Hamarosan kidolgoznak egy rendszert, amelynek révén azok a külföldi dolgozók mehetnek Japánba, akiknek a szaktudására a leginkább szükség van – írja az Index.

A vendégmunkásoknak képesítéssel és munkatapasztalattal kell rendelkezniük, és maximum 5 évig maradhatnának. Akik átmennek a nyelvi teszten, és részt vesznek egy programban, további 5 évet maradhatnak.

A külföldi dolgozók nem vihetik magukkal a családjukat, a munkáltatóknak viszont segíteniük kell őket a lakhatásban és a nyelvoktatásban. A munkaerőhiány leginkább az építőipart, az ápolást, a mezőgazdaságot és a hajógyártást sújtja.

A program részletei várhatóan június közepén jelennek meg az új gazdaságpolitikai koncepcióban, amelyet a parlament valószínűleg ősszel fogad el.

A rohamosan elöregedő társadalom és a súlyosbodó munkaerőhiány miatt Japán kénytelen volt lazítani szigorú bevándorláspolitikáján az elmúlt években. 2008-ban még csak 480 ezer, tavaly viszont már 1,3 külföldi dolgozott az országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top