Aktuális

Újabb részletek a halálkamion-ügy tárgyalásáról

Az ügyész szerint az embertelen hozzáállás vezetett 71 ember gyötrelmes kínhalálához. Kiderült, hogy az elsőrendű vádlott tudott az embertelen körülményekről.

Megkezdte vádbeszédét az ügyész a 71 ember halálát okozó parndorfi ügy tárgyalásán kedden a Kecskeméti Törvényszéken. Schmidt Gábor szerint „a korlátokat nem ismerő, az életet, méltóságot semmibe vevő kapzsiság, pénzsóvárság„ motiválta a vádlottakat, és a vérfagyasztó közöny”.

Szerinte ez az oka annak, hogy az esetek túlnyomó részében sötét, levegőtlen, túlterhelt, e célra alkalmatlan furgonokban, megfelelő mennyiségű étel, ital és megállás nélkül, megalázó körülmények között szállították az embereket. Ez a mélyen embertelen hozzáállás vezetett 71 ember gyötrelmes fulladásához, kínhalálához – fogalmazott.

A vádat alátámasztó bizonyítékokra hivatkozva kiemelte: az embercsempészés során minden elkövetőnek külön szerepe, feladata volt, de valamennyien tisztában voltak azzal, hogy amit tesznek, azt bűnszervezet tagjaként követik el.

Az ügyész elmondta: az is megállapítható, hogy az elsőrendű vádlott a telefonbeszélgetések révén tudott az embertelen körülményekről, több esetben pedig még a szállítás előtt olyan utasításokat adott, hogy a sofőrök a dörömbölés ellenére sem állhatnak meg, nem ellenőrizhetik utasaik állapotát. A sofőrök – kevés kivételtől eltekintve – semmit nem tettek az embertelen körülmények megszüntetése érdekében.

Schmidt Gábor beszélt arról is, hogy 2015 augusztusától lehallgatták az első és másodrendű vádlott telefonbeszélgetéseit, ám a magyar hatóságokat nem terheli felelősség, mert a hívások azonnali fordítása akkor nem volt indokolt. Így a hanganyagot a fordítóiroda munkatársai csak novemberben kapták meg. Az emberek tragikus haláláért az első négy vádlott közösen felelős.

Az ügyész csütörtökön folytatja vádbeszédét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top