Aktuális

Megdöbbentő! A haja miatt rúgták ki a nővérképzőből

Állítása szerint faji előítélet van a háttérben.

A 29 éves Jade Payadue nővérnek tanult, ám a haja miatt ott kellett hagynia a főiskolát: a természetes haját elfogadhatatlannak tartották.

„Laborköpenyben vagy egyenruhában a haj nem érhet a köpeny gallérjának alján túl, és rendezettnek kell tűnnie” – szól az iskola hajra vonatkozó szabályzata. „Ha a haj fel van tűzve, nem lehet 10 centiméternél magasabb. A hajnak tiszta megjelenésűnek kell lennie.”

Fotó: Jade Payadue/Facebook

Ezek elég egyértelmű rendelkezések, Jade szerint azonban a szabályozás azokat a fekete nőket célozza meg, akik nem szeretnék kiegyenesíteni a hajukat, ami ilyen módon „túl nagynak” és „rendezetlennek” hat a házirend szerint.

„Az iskola hajprotokollja önkényes és fajilag elfogult – mondja Jade. – Az, hogy hogyan hordom a hajamat, semmilyen módon nem veszélyezteti a betegeimet. Számos hasonló intézmény előírásait megnéztem, és sehol nincs szó ilyesmiről.”

Fotó: Jade Payadue/Facebook

Jade tavaly ősszel kezdte az iskolát, és az első egyenruha-vizitkor rögtön kiszúrták a haját, sőt még azután is ragaszkodtak ahhoz, hogy lapítsa le, mikor a centiméterszalag megmutatta, hogy semmilyen szabályt nem sért. Jade eleinte próbálta máshogy hordani a haját, de amikor az egyik oktató a lány engedélye nélkül elkezdte lelapítani a haját, elszakadt a cérna – amire persze azt mondták, hogy nagyon nem profi, ha kimutatja az érzelmeit.

Végül Jade úgy döntött, hogy otthagyja az iskolát, és máshol fejezi be a tanulmányait. „A hajam része annak, aki vagyok, és szerintem nagyon fontos a hozzám hasonló, színes bőrű nőknek, hogy úgy fogadják el őket, ahogy vannak.”

(via Yahoo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top