Aktuális

Virtuális vásár: kapsz egy szép, kézműves terméket, és valaki gyógyul tőle az országban

Egy jótékonysági vásárban a Facebookon szebbnél szebb, egyedi kézműves termékekre lehet licitálni. A szervezők az aukció teljes bevételét egy-egy beteg gyerek támogatására ajánlják fel.

Május elején rendezték meg az első „AnKaságok” virtuális jótékonysági kézműves vásárt egy beteg kislányért, és jelenleg már a második akció zajlik, melynek keretében a tízéves gánt-gránási, súlyosan sérült Koppányért fogtak össze ismerős és ismeretlen kézművesek. A csatlakozók több mint nyolcvan terméket ajánlottak fel, a licit teljes bevételét a kisfiú támogatására fordítják.  

A speciális vásár Kádár Anna ötlete volt. Anna maga is alkot, fő profilja a filcdíszek készítése. A saját termékeiket felajánló, az akcióhoz lelkesen csatlakozó kézművesek persze további gyönyörűséges csecsebecsékkel gyarapították a virtuális kirakodót. „Boldog, büszke és hálás vagyok, hogy sokan, barátok és ismeretlenek is, kérés nélkül csatlakoztak a jótékonysági kezdeményezésemhez, immáron második alkalommal – mondja Kádár Anna, és bevallja, számára is nagy boldogságot jelent, hogy segíthet. – Nagyon jó érzés. Ez a kezdeményezés ráadásul baráti közösséget is kovácsolt belőlünk, alkotókból, hiszen közös a cél, de már annak is örülünk, ha megosztják a vásár elérhetőségét, s így egyre többen értesülnek róla.”

Az első aukció teljes bevételét, összesen 231 ezer forintot Geszti Sára, egy négyéves székesfehérvári kislány kezelésének támogatására szánták Annáék. „Május elején tartottuk a Sára javára hirdetett vásárt, ahol tíz nap alatt majdnem hetven kézműves termékre érkeztek licitek. Amikor korábban az egyik barátnőmnek említettem a vásár ötletét, eszébe jutott a ritka betegségben szenvedő kislány, akit egy baba-mama csoportból ismert. Megkerestem Sára édesanyját, aki hálás volt, örömmel segített a szervezésben, és a mostani aukció lebonyolításában is részt vesz. Szeretnénk hagyományt teremteni, már készülünk a további vásárokra, karácsonyra pedig egy nagyobb akciót is tervezünk.”

Sára sosem lesz képes ülni vagy járni

Sára egy nagyon ritka, genetikai betegségben, a Canavan-szindrómában szenved. „A világon körülbelül félszáz, Magyarországon Sárával együtt összesen két ilyen betegről tudnak” – tájékoztat Zsédely Mária, Sára édesanyja. A kislány problémamentes terhességet követően született, csak fél éves kora körül kezdték vizsgálni, rendellenes fejlődése miatt. Egy éves volt, amikor Belgiumban diagnosztizálták a betegségét. „Az agy fejlődési rendellenessége miatt Sára négyévesen is csak egy csecsemő fejlettségi szintjén van, nehezen etethető, végtagjai merevek, nincs fejkontrollja, sosem fog tudni ülni, járni. A betegsége következtében ráadásul a látási kontrollja is hiányzik. Sokszor nyugtalan, egy éves koráig ölben is sírt, de a mai napig leginkább a karomban képes megnyugodni. Légzése és nyelése is nehezített.”

Geszti Sára – Picit neki is jobb lett

Mária néhány hónapja ismerősök javaslatára egy speciális nyugtató hatású cseppel altatja a kislányt, de a szer költséges, így nagyon jól jött a segítség. „A Kannabisz-olajat külföldről rendeljük, ahogy Amerikából kaptunk egy speciális rázómellényt is, aminek a vámját, ami százezres nagyságrend nekünk kell megtéríteni. De nagyon örülünk, mert a nehezített légzése miatt Sárának egy megfázás is sokkal nagyobb problémát jelent. Ezzel a segédeszközzel viszont könnyebben fel tudja majd köhögni a váladékot. A vámot pedig a támogatásból most ki tudjuk fizetni.” Marika amerikai sorstársakkal levelezik, tőlük jut információkhoz, új lehetőségekről, amelyek megkönnyíthetik a kislánya életét. „Nincs okom panaszkodni, mert itt élünk a város közepén, könnyen eljutunk bárhová, és talán az alapítványunkon keresztül sikerül kicsit kiegészíteni azt a csekélyke ápolási segélyt, ami jár. Most Koppánynak drukkolunk, ismerem a családot, a küzdelmeiket, én ajánlottam őket támogatott-jelöltnek. Ezúttal magam is kerestem felajánlókat, és nagyon szép, kézzel készített termékek kerültek az albumba, ahol licitálni lehet. Több mint nyolcvan felajánlás érkezett, reméljük, sikeres lesz a vásár, mert nekik is nagyon jól jön a segítség.”

Koppány csak élni akar, tevékenyen

Csordás Koppányt, a jelenlegi aukció kedvezményezettjét néhány éve ismertük meg. A kisfiú szintén egy rendkívül ritka betegségben, a Kaufman-szindrómában szenved, miközben epilepsziás is. Speciális étrendre, kezelésekre, rendszeresen műtétekre van szüksége, de mindenekelőtt folyamatos odafigyelésre, ami lassan egy éve a két fiút egyedül nevelő édesanyára, Szilvire hárul. A család elsősorban üzemanyagra szánja a jótékonysági licitből befolyó támogatást, hiszen vidéken élnek és a kisfiút napi szinten iskolába, fejlesztésekre, orvosokhoz kell hordani a városba, a fővárosba. Az édesanya így írt a vásár oldalára a fiáról: „Merítsetek erőt a mi harcos Koppányunk küzdelmeiből! Ne sajnáljátok, szeressétek őt, ahogy eddig tettétek, így még sokáig tud példát mutatni másoknak akaratról, kitartásról, küzdésről, felállásról, önzetlen szeretetről. Megkérdezitek néha: „Ő mire vágyik?” Mire? Hogy gyerek lehessen: igazi izgága, akaratos, céltudatos gyerek… és dolgos felnőtt férfi! Mert, tudjátok, ő traktoros bácsi lesz, de csak azért nem villamos sofőr, mert anya kicsit visszafogja az ábrándokat. A tesóval ugyan megbeszélték, hogy a doktor nénik, doktor bácsik az epilepsziát leküzdik majd, és Budapesten lehet villamost vezetni, majd Ati felhordja munkába. Egyszóval Kopi élni akar, és élni is fog, már 10 éves, és van jövőképe, és dolgozik is érte! Örülnék, ha fele ennyi bölcsességem lenne!”

Koppány, és szalvétatechnikával készült képe

Koppány és testvére, Atilla Farkas is szorgoskodtak, saját alkotásaikkal (szalvétatechnikával készült képekkel) maguk is igyekeznek hozzájárulni a termékpalettához, ami tényleg nagyon színes: a házi lekvároktól a tortákon át a horgolt és filcből készült díszeken, babákon keresztül az ékszerekig mindenféle kézműves ajándéktárgy vár gazdára vasárnapig a virtuális vásárban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top