Aktuális

Három emberrel végzett egy fegyveres Belgiumban

Nem sokkal később lelőtték a támadót. Terrorcselekmény miatt indítottak nyomozást az ügyben.

Két rendőrt és egy civilt is agyonlőtt egy férfi a belgiumi Liege központjában kedden délelőtt. Nem sokkal később a támadót is agyonlőtték.

Helyi hírforrások szerint a támadó hátulról késsel rátámadt két járőrre, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában. A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek kivezényelt tagjai végül agyonlőtték a támadót, ám eközben két további rendőr is megsebesült.

Időközben kiderült, hogy az elkövető a 33 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből. A belga szövetségi ügyészség a hírek szerint terrorcselekmény miatt indít nyomozást az ügyben:

Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak

– nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője. Ilyen lehet, hogy a férfi állítólag „Allahu Akbar”-t kiáltott, mielőtt lelőtték. Erről a La Libre Belgique című újság számolt be korábban névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, de hivatalosan még nem erősítették meg. Catherine Collignon városi ügyészségi szóvivő azt mondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen.

Fotó: JOHN THYS / AFP

Fotó: JOHN THYS / AFP

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte: nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter a nap folyamán felkeresi a támadás helyszínét Liege-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top