Aktuális

Észak-Korea lerombolta atomlétesítményét

Külföldi újságírók is jelen voltak. Az eseményt a Donald Trump amerikai elnökkel tartandó júniusi csúcstalálkozó elé időzítették.

Észak-Korea csütörtökön külföldi újságírók jelenlétében lerombolta nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol korábban hat kísérleti atomrobbantást hajtottak végre.

A kínai határ közelében, az ország északkeleti részében fekvő punggje-ri üzem bezárását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Donald Trump amerikai elnökkel tartandó június 12-i csúcstalálkozója elé időzítette. A létesítmény bezárására vonatkozó döntés pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnöknek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatos követeléseinek.

Észak-Korea nemzetközi szakértőket nem hívott meg az eseményre, ami az AP amerikai hírügynökség szerint csökkenti a Phenjan által tett engedmény értékét. Külföldi újságírók azonban jelen voltak, köztük például a Sky News újságírója, aki szerint egy hatalmas robbantással zárták le az atomkísérletek helyszínéül szolgáló alagútrendszert. A cikk szerint nagyjából 20 külföldi újságíró volt jelen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top