Aktuális

Meglepő húzásra készül az új olasz kormány

Egy sajátos húzással gyengítené az eurózónát az új olasz kormánykoalíció. Kis értékű államkötvényeket bocsátanának ki, amikkel ki lehetne fizetni mondjuk az adót, vagy akár tankolni belőlük.

Sikerült koalíciós megállapodásra jutnia az olaszországi választásokon győztes, populista 5 csillag mozgalomnak és a szélsőjobboldali populista Északi Ligának. A pártok sok mindenben nem értenek egyet, de a viszolygás az eurótól és az Európai Unió vezetőitől közös pontként kapcsolja össze őket. A G7 szerint az eurózóna egyben maradásáért aggódó elemzők úgy látják, a furcsa olasz kormánykoalíció gyakorlatilag egy új pénznemet próbál bevezetni az euró mellett, a mini-BoT-nak nevezett minikötvényeket. Az olasz kormány terve az, hogy ezekkel fizetné ki egyes tartozásait.

Az államkötvényeket 1–500 euró közötti címletekben bocsátanák ki, és 25 ezer euró alatti kifizetéseket oldanának meg velük állami beszállítók, közalkalmazottak és bárki más felé, akikkel dolga van az államnak – írja a lap.

Ugyan alapvetően egy hitelviszonyt (tartozást) megtestesítő értékpapírról van szó, de a tervek szerint sem hozama, sem futamideje nem lenne a minikötvényeknek. Viszont lehetne velük adót fizetni, sőt akár az állami olajcég kútjainál benzint vásárolni, vonatjegyet venni. A legvadabb elképzelések szerint akár másodpiaci forgalomba kerülhetnek, és gyakorlatilag párhuzamos fizetőeszközként működnének.

Szakértők szerint a mini-BoT-ok nemcsak új konfliktusforrást jelenthetnek a tagállamok között, de a gazdaság beindítása helyett inkább a feketegazdaságnak adhatnak egy lökést, mert ezekre nem vonatkoznának a készpénznél 3000 euróban korlátozott fizetési szabályok, jóval nagyobb tranzakciókat is le lehetne bonyolítani velük. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top