Aktuális

Fröccsenő láva talált el egy férfit Hawaiin

A férfit a lábán találta el a lávadarab. Ő a Kilauea vulkán kitörésének első súlyos sérültje.

Súlyosan megsérült egy férfi Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt, mert fröccsenő láva találta el, ő a vulkánkitörés első súlyosan sebesült áldozata – jelentette be Janet Snyder, Hawaii megye önkormányzatának szóvivője. Snyder elmondta, hogy a férfi lábát találta el a lávadarab, és szilánkosra törte a férfi végtagjában a csontokat. A szóvivő figyelmeztetett, hogy ezek a lávadarabok általában annyit nyomnak, mint egy hűtőszekrény, és egészen kis darabok is végezhetnek egy emberrel.

Közben a vulkánból előtörő láva azzal fenyeget, hogy elzárja azt az autóutat, amely sok olyan ember számára menekülőutat jelenthet, akik az érintett partvidéken élnek. Ezért egy olyan út megtisztításának is nekiláttak a hatóságok, amelyet négy évvel ezelőtt zárt el egy másik lávafolyam, hogy szükség esetén az emberek arra menekülhessenek. A nemzeti gárda arra figyelmeztetett, hogy kötelező kitelepítést is elrendelhetik, ha tovább romlik a helyzet.

A világ egyik legaktívabb tűzhányója, a Kilauea május 3-án ébredt fel újra. Azóta mintegy 2000 embert telepítettek ki otthonából, és további ezrek önként távoztak, mert a tűzhányó repedéseiből mérgező gázok áradnak a környékre. Ennek ellenére egészen idáig még súlyos sérült sem volt, és senki nem halt meg. A Kilaueából feltörő magma eddig 44 házat pusztított el. Egyelőre 5-6 méter magasra lövell ott, ahol feltör a felszínre, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a tűzhányó még csak a „torkát köszörüli”, és ha hígabb és forróbb láva is a felszínre jut, akár 200 méteres magasságba is lövellhet, mint az 1955-ös kitörésnél.

A tűzhányó csúcsán robbanásszerű kitörés volt az éjjel, amely több mint 3 kilométer magas hamufelhőt lövellt az égre. Szakemberek ilyen kitörések egész sorára számítanak, amelyek hamuval és füsttel lephetik el az egész Nagy-szigetet, a hawaii szigetcsoport legdélebbi tagját, és a vulkáni tevékenység a repülés biztonságát is veszélyeztetheti a szigetek körül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top