Aktuális

Hatszáz embert vertek át gyémántokkal, elmaradt a mesés haszon

Több mint hatszáz embert vertek át a kétezres évek elején a gyémántos piramisjáték szervezői, akik mesés hasznot ígértek a kövek visszavásárlásakor. A piramis bedőlt, a cég vezetőit pedig hat év után talán jogerősen elítélhetik.

Csalás miatt négy év börtönre, illetve két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken, nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban a DT Diamond Rt. két volt vezetőjét, akik még a 2000-es évek elején gyémántokat adtak el, visszavásárlást és magas hozamot ígérve úgy, hogy esélyük sem volt azt megfizetni.

Az elkövetők 626 befektetőt csaptak be, a meg nem térült kár pedig meghaladja az 1 milliárd 370 millió forintot.

Megismételt eljárás

A rendőrség 2004-ben indított nyomozást az ügyben, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) érkezett panaszok és a szervezet feljelentését követően, majd azt 2009-ben le is zárta. A per 2012-ben kezdődött, a Fővárosi Ítélőtábla azonban 2017 januárjában hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új elsőfokú eljárásra utasította a törvényszéket, a tényállás megalapozatlanságára hivatkozva.

Az ügyben a törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban pénteken hirdette ki ítéletét, ebben T. János elsőrendű vádlottat 687 rendbeli csalás miatt 4 év börtönbüntetésre ítélte, K. Tamást pedig 173 rendbeli csalás miatt 2 év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre.

Volt, aki 85 millióért vett gyémántokat

T. János előbb az Atlantis-Contor Kft., majd a DT Diamond Rt. és a Diamond Trade Kft. nevében adott el gyémántokat, a befektetési piacon kimagasló, 20 százalék feletti éves hozamot ígérve. A megkötött szerződésekben a kövek valódi értékének többszörösét tüntette fel és aláíratott egy olyan szerződést is, amiben vállalta, hogy a gyémántokat egy-három éven belül visszavásárolja.

Összesen 626 embert sikerült rászedni, a legkisebb befektetett összeg 400 ezer forint körüli volt, a legnagyobb több mint 85 millió forint, de jellemzően 500 ezer forint és 5 millió forint közötti összegeket tudtak kicsalni a sértettektől.

A gyémántpiramis összedől

Az első évben még vissza tudták vásárolni a köveket az új tagok befizetéséből, de miután az PSZÁF 2004 novemberében feljelentést tett a rendőrségen, az ügyfelek egyszerre akarták visszavásároltatni a gyémántjukat, ezért a DT Diamond Rt. fizetésképtelenné vált. A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kiemelte: csak idő kérdése volt, mikor dől be a piramis.

Ezután lépett a színre K. Tamás másodrendű vádlott, aki azt ígérte az ügyfeleknek, hogy ha valaki visszaküldi neki a gyémántját, akkor azt értékesíti és az ügyfél így hozzájuthat a pénzéhez. Az átadott gyémántoknak azonban Londonban, illetve Németországban nyoma veszett, az ügyfelek nem jutottak hozzá a pénzükhöz. 

Nem jogerős

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, a másodrendű vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top