Aktuális

Áradnak a hazai folyók a kiadós esőzés után

A Rábán és a Murán 57 kilométeren van árvízvédelmi készültség, az előrejelzés szerint a Murán másodfokot meghaladó vízállásra számítanak.

Több magyarországi folyószakaszon árhullám vonul le – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatójában.

Az elmúlt öt nap során az ország legnagyobb részén jelentősebb csapadék hullott, és az előrejelzések szerint a következő napokban a Rába vízgyűjtőjén ismét kialakulhat egy-egy futó zápor, zivatar. Területi átlagban nem várhatóak nagy mennyiségek, de lokálisan bárhol leeshet nagyobb csapadékmennyiség is.

A Rábán és a Murán jelenleg összesen 57 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség, valamennyi szakaszon elsőfokú.

A Rába Rumnál még lassan árad, Sárvárnál is folyamatos áradás tapasztalható. A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába alsóbb szakaszán, a sárvári szelvényben jelentősen fokozat alatti vízállással fog tetőzni szombat reggel.

A Rába áradása miatt vízben álló terület a Vas megyei Csákánydoroszlón 2018. május 17-én (MTI Fotó: Varga György)

A Murán levonuló árhullám miatt Zala megyében rendeltek el készültséget. A Mura Muraszerdahelynél szerdán egész nap gyengén áradt, csütörtök reggel már tetőzésközeli állapotban volt a folyó, néhány órán belül elindulhat a lassú apadás.

A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a Mura letenyei szakaszán másodfokot meghaladó vízállásra számítanak, a lassúbb levonulás miatt a tetőzés később várható.

Egy kisebb árhullám indult el a Dunán, amely a hazai szakaszon a fokozati szintektől jóval elmaradó – alacsony mederteltség melletti – tetőző értékekkel vonul le.

A Tiszán is várható kismértékű – egy méter körüli – vízszintemelkedés, azonban továbbra is alacsony mederteltségekre számítanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top