Aktuális

Repülés közben szippantotta ki a légnyomás a pilótát a betört ablakon

Utazómagasságon betört egy kínai gép pilótafülkéjének ablaka egy belföldi járaton. A légnyomáskülönbség félig kiszippantotta a másodpilótát, csak a biztonsági öv tartotta meg.

Az Airbus A319-es típusú gép a közép-kínai Csungkingból tartott a tibeti fővárosba, Lhászába, amikor csaknem 10 ezer méteres magasságon megrepedt a pilótafülke egyik ablaküvege, és hangos durranással betört – mondta el a csengtui gazdasági napilapnak nyilatkozva Liu Csüan-csien kapitány. A fülkében lecsökkent a nyomás, leesett a hőmérséklet, minden tárgy szanaszét repült, óriási volt a zaj, rázkódott a repülőgép, és emiatt nem lehetett leolvasni a műszereket. A Sichuan Airlines gépe Csengtuban hajtott végre kényszerleszállást.

Fotó: Máthé Zoltán, MTI

A kínai polgári légiforgalmi hatóság közlése szerint a másodpilótának a karcolásokon túl még annyi baja esett, hogy kificamodott a csuklója. Megsérült a személyzet egy harmadik tagja is, de a 119 utas közül senkinek nem esett bántódása. A baleset ügyében a hatóságok vizsgálatot indítottak. 

A repülőgépek pilótafülkéjének ablaka rendszeresen megrongálódik madárral történt ütközés vagy villámlás miatt, de ritkán fordul elő, hogy az egész ablak betörik – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top