Aktuális

Szándékos gyilkosság lehetett a maláj repülőgép tragédiája

A Malaysian Airlines 2014. március 8-án eltűnt, MH370-es számú járatát szűk négy éve nem találják. Bár számos teória napvilágot látott, a szakértők egyre inkább úgy gondolják, hogy nem baleset történt.

A légügyi szakértők a repülő utolsó óráinak és a repülési terv adatainak az elemzésével arra jutottak, hogy az MH370-es eltűnése szándékos bűncselekmény volt – írja a Blikk. 

A szakemberek szerint szinte teljesen biztos, hogy a gép eltűnésének idején 56 éves Zaharie Amad Shah nevű pilóta szándékosan zuhant le a géppel, 239 utas halálát okozva ezzel. 

A 2014-ben eltűnt gép egy 2011-es fotón (Fotó: Wikipedia)

Martin Dolan, az Ausztráliai Közlekedési Biztonsági Iroda korábbi vezetője szerint a pilóta nyilvánvaló öngyilkossági szándékára utal, hogy a lehető legtávolabbi helyre irányította  a gépet. A járat Kuala Lumpurból repült volna Pekingbe, de észak helyett dél felé indult, nem sokkal a felszállás után. 

Az elemzők csoportjának egy másik tagja rámutatott, hogy Shah a felszállást követően egy különös fordulatot tett a géppel, amelyet csak most tudtak megfejteni. Larry Vance, légi balesetek felderítésére szakosodott nyomozó szerint ugyanis a gép így tudta elkerülni, hogy a thaiföldi és malajziai katonai radarok érzékeljék, és így a légi irányítás a földre kényszerítse a gépet. 

Ez magyarázhatja azt is, hogy a gép miért tett kitérőt egy Penang nevű település felé: ez volt Shah szülővárosa, így a szakértők azt feltételezik, hogy a pilóta így vett végső búcsút a szülőhelyétől.

A maláj kormány hónapokig kutatott a roncsok után, és bár a gép néhány darabját megtalálták az Indiai-óceánban, a roncsot azóta sem sikerült felfedezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top