Aktuális

Egymás után pusztulnak a vadlovak a Hortobágyon

A Nemzeti Park egyelőre hallgat az ügyben, állítólag ők sem tudják, mi történt pontosan.

Ismeretlen okokból egymás után pusztulnak el az 1997-ben betelepített przewalski-vadlovak a Hortobágyi Nemzeti Parkban – írja az Átlátszó.hu. A portál forrásai szerint „összeomlásszerű állományfogyatkozás” tapasztalható a parkban, akár az állomány 15 százaléka is odaveszhetett. Az Átlátszó megpróbált utánajárni a részleteknek, ám a Nemzeti Park sem újságírói kérdéseikre, sem közérdekű adatigénylésükre nem reagált, a vadló-webkamerák pedig jelenleg nem működnek.

Egy neve elhallgatását kérő forrás azt állítja, a vadlovak pusztulásának oka valószínűleg az lehet, hogy a Pentezugon élő állatok mellé elkezdtek szarvasmarhákat is betelepíteni. Egészen pontosan egy „rekonstrukció alatt álló fajról”, az őstulokról van szó. Ez egy kihalt faj, amelyet az őstulokra hasonlító háziasított marhafajták szelektálásával próbálnak meg „visszaállítani” a Nemzeti Park területén.

A rezervátumban azonban már annyi marha él, hogy valószínűleg minden rendelkezésre álló területet teljesen lelegelnek, így nem marad mit enniük a jóval kisebb vadlovaknak. A lovakat állítólag próbáltak már szénával is etetni, de olyan csökönyösek, hogy ragaszkodnak a legeléshez.

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő forrás ugyanakkor azt állítja, nem erről van szó, csupán a hosszan elhúzódó tél és az azt követő többhetes árvíz ritkította meg az állományt. Ennek némiképp ellentmond, hogy a przewalski-vadlovak elméletileg az akár mínusz 40 fokos mongol teleket is jól bírják.

Ami biztosnak tűnik, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park sem tudja pontosan, mi a pusztulás oka, ezért jelenleg is vizsgálják a helyzetet. Az Átlátszó ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy míg a vadlovakra nem kap külön forrást a nemzeti park, addig a marhatartásért jár az állami agrártámogatás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top