Aktuális

Érettségi 2018: Itt vannak a matekérettségi megoldásai!

Talán a legtöbben ettől a tárgytól félnek, amikor érettségiznek. Idén százalékszámítás, sorozatok, függvények, halmazok, kétismeretlenes egyenlet, számtani sor és némi geometria szerepeltek a feladatsorban.

Érettségi 2018: 3 óra alatt kell megoldani a feladatokat

A középszintű matekérettségi két részből áll, az érettségizők összesen három órát tölthettek feladatmegoldással. A diákok először 45 percet kaptak egy 10-12 feladatból álló teszt megoldására: ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik, előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

Matematika írásbeli érettségi a Táncsics Mihály Gimnáziumban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A középszintű matekérettségi második részét 135 perc alatt kellett megoldani. Egy kétismeretlenes egyenletet, egy geometriai feladatot és egy számtani sorozattal kapcsolatos példát is meg kellett oldaniuk a gyerekeknek a második részben. A második feladatsor is két egységből áll: az elsőben van három, egyenként 9-14 pontos feladat, amely több részkérdésből áll, ezek közül mindegyiket ki kell tölteni. Ezek közül az egyik egy összetett geometriai feladat, a diákoknak egy trapéz területét és egy háromszög szögeit kellett kiszámolniuk. Egy másik feladat megoldásához a számtani sorozatokkal és az elsőfokú függvényekkel kapcsolatos ismereteiket használták. Ezek a példák összesen 36 pontot érnek.

Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium matematika szakos igazgatója így oldotta meg az idei matekérettségi feladatait. Nézd meg, neked hogy sikerült!

Kattints a képekre a megtekintéshez, és le is töltheted!

      

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top