Aktuális

Elhunyt Ermanno Olmi, Arany Pálma-díjas olasz filmrendező

Nyolcvanhat éves volt. Olyan filmeket rendezett, mint A facipő fája vagy A szent iszákos legendája.

Nyolcvanhat éves korában, hétfőn elhunyt Ermanno Olmi olasz filmrendező, aki A facipő fája című filmjéért 1978-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat.

Olmi, aki a rendezés mellett forgatókönyveit is maga írta, és operatőrként is dolgozott, az észak-olaszországi Asiagóban halt meg. A város polgármestere, Roberto Rigoni bejelentette, hogy temetése napján gyásznapot tartanak. Paolo Gentiloni kormányfő és Dario Franceschini kulturális miniszter a rendező költői látásmódját méltatta, amellyel az ember és természet, munka és spiritualitás közötti kapcsolatot kutatta.

Olmi neorealista mesterműként számon tartott, A facipő fája című filmje, amely egy lombardiai birtokon játszódik a 19. század végén, 1978-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját. A szent iszákos legendája című filmje 1988-ban Arany Oroszlán-díjat kapott Velencében, 2008-ban pedig a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíjával is kitüntette Olmit.

Utolsó filmje, a Kinő majd a fű a harcmezőkön című háborús dráma 2014-ben készült. A magyar közönség olyan filmjeit láthatta mások mellett, mint az És jött egy ember, A körülmény, a Zarándokút, Az állás, A fegyverek mestersége, Dal a bordélyházból és a Száz szög.

Fotó: Damien MEYER / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top