Aktuális

Lakott területre hullik a láva Hawaiin

Nem bír magával a Hawaii Nagy Szigetén található Kilauea vulkán, lávát lövell mindenfelé. A föld is rengett.

Lakott terület is veszélyben van, miután pénteken kitört a Hawaii Nagy Szigetén található Kilauea vulkán. A hatóságok már az előző nap figyelmeztették a vulkán közvetlen szomszédságában élőket, mintegy tízezer embert, hogy ajánlatos elhagyniuk otthonukat, 1500 ember távozott is, pénteken pedig további százak.

A kitörés mellett folyamatosak a földrengések is a térségben, az amerikai földtani intézet (USGS) mérése alapján a legerősebb, 6,9-es rengés helyi idő szerint pénteken 12:32-kor (közép-európai idő szerint szombat hajnali fél kettőkor) történt. A helyi polgári védelem azonban szökőárriadót nem rendelt el. Ezt a rengést egy órával megelőzte egy 5,3-as, és másfél órával később követte egy 5,4-es erősségű.

 A lávakitörés miatt két lakóépület kigyulladt a Kilauea közelében.
    
Az evakuálást a hatóságok elsősorban azért rendelték el már korábban, mert a vulkánból kiszabaduló kénes gáz légzési problémákat okozhat a lakosoknál, főleg az időseknél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top