Aktuális

Megbilincselték, földhöz szorították a járdán bicikliző nyugdíjast a rendőrök

Most a 67 éves Jánosnak adott igazat a bíróság: a jogerős ítélet szerint szükségtelenül brutális volt az intézkedés.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság igazat adott egy 67 éves hajdúszoboszlói nyugdíjasnak, akivel egy rendőrségi intézkedés során „szükségtelenül brutálisan” bántak a rendőrök – derült ki a Helsinki Bizottság közleményéből.

Az eset két és fél évvel ezelőtt, 2015. október 29-én történt, amikor a 67 éves János szabálytalanul, a járdán biciklizett Hajdúszoboszlón. Elmondása szerint azért tett így, mert a 4-es főút a város legforgalmasabb útja. A férfit két autós járőr állította meg. János a felszólításnak eleget téve megadta az adatait, de – hogy a forgalmat ne akadályozza – a rendőrautótól 5 méterre lévő kerítésig tolta a biciklijét, hogy ott letámassza.

Igen ám, de ezt a két rendőr ellenszegülésnek és szökési kísérletnek tekintette. János a rendőrök feltételezésén és hangnemén is felháborodott, ezért vitatkozni kezdett a rendőrökkel, akik erre hátrabilincselték a kezét, majd betuszkolták a rendőrautóba, bekötötték a biztonsági övvel, és – bár ekkor már esélye sem lett volna az ellenállásra – az egyik rendőr a nyakánál fogva nekinyomta a hátsó ülésnek.

Ezzel azonban nem ért véget az idős férfi tortúrája: a kapitányságon újra testi kényszert alkalmaztak ellene, amiért állítólagosan ellenállt. János szerint a rendőrök a földre kényszerítették őt, és az egyik rendőr a hasába térdelt. Ezt a bíróságon azért nem tudták bizonyítani, mert a kapitányságon éppen ekkor állt le a nap 24 órájában működő kamerarendszer. Mivel János ekkor már erősen panaszkodott a bilincselés és a testi kényszer okozta fájdalmakra, a rendőrök (anélkül, hogy előállították volna) átszállították az orvosi rendelőbe, és csak ott vették le róla a bilincset.

A nyugdíjas férfi az eset után többször is panaszt tett a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságon, de ott mindenben jogszerűnek és szakszerűnek találták a rendőri intézkedést. A férfi ezután a Helsinki Bizottsághoz fordult, és bíróságra vitték az ügyet.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a férfinak adott igazat. A jogerős ítélet szerint a bilincshasználat legkésőbb az orvosi rendelőbe szállítás idején már jogszerűtlen volt, hiszen akkor a férfi már nem állt rendőri intézkedés hatálya alatt. Emellett aránytalannak és szükségtelennek találták az idős, megbilincselt, biztonsági övvel bekötött férfival szemben az autóban alkalmazott testi kényszert is, amit a bíróság szerint János „fojtogatásnak élhetett meg”. Azt egyébként a rendőrök is megerősítették a bíróságon, hogy ez szükségtelen volt: „Koránál fogva azért bennünket, fiatalabbakat nem tudott volna kellő hatékonysággal megtámadni” – mondta az egyikük.

A bíróság tehát hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatait, és új eljárásra kötelezte az illetékes megyei főkapitányságot. A bírói döntés kitér arra is, hogy a megismételt eljárás során János panaszának az ítéletben foglalt indoklás figyelembevétele mellett kell helyt adni.

A Helsinki Bizottság évek óta kutatja a bilincselés gyakorlatát Magyarországon, jelenleg is folytat ilyen kutatást. Magyarországon 2017-ben 65 000 embert bilincseltek meg rendőrök. Ez olyan, mintha Érd teljes lakosságát évente bilincsbe vernék – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top