Aktuális

A nevüket sem tudták a turisták, miután ettek a mérgező gulyáslevesből

A két beteg egymástól teljesen függetlenül evett ugyanabból az ételből. Atropinmérgezéssel kerültek kórházba.

„A mentők csütörtök hajnalban két, zavart állapotban lévő, lázas beteget szállítottak a Honvédkórház sürgősségi osztályára” – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A közleményből kiderült, hogy a betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért kezelőorvosuk toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. Miután a betegek tudata kitisztult, kiderült, hogy egymástól teljesen függetlenül ugyanazt az ételt fogyasztották.

Méghozzá gulyáslevest, amit vélhetően a csattanó maszlag nevű, mérgező gyomnövény magjával szennyezett fűszerköménnyel ízesítettek. Dr. Zacher Gábor, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa elmondta, a két beteg, aki a bekerülésekor még a nevét sem tudta megmondani, elhagyhatta a kórházat.

„Az atropinmérgezés tünetei közé tartozik a zavartság, tág, fényre nem reagáló pupillák, a feltűnően száraz bőr és nyálkahártyák, valamint a szapora szívműködés. A hozzánk került betegeknél pontosan ezek a tünetek mutatkoztak” – magyarázta a főorvos a Blikknek, majd hozzátette, a toxikológiai vizsgálat után a betegek egy speciális ellenanyagot kaptak, amire jól reagáltak.

Az eset után a Nébih ismét figyelmeztetést adott ki a csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top