Aktuális

Megtalálták a rendőrök az I. Anna breton hercegnő szívét tartalmazó ellopott ereklyét

A hatóságok attól féltek, a tolvajok be fogják olvasztani a felbecsülhetetlen értékű kincset.

Megtalálta a francia rendőrség I. Anna breton hercegnő több mint egy hete ellopott ereklyéjét. Az aranyból készült 16. századi urnát, amely a hercegnő szívét tartalmazta, a nantes-i Thomas-Dobree Múzeumból lopták el valamikor április 14-én vagy 15-én.

I. Anna (1477–1514) II. Ferenc breton herceg és Foix Margit navarrai királyi hercegnő lánya, Bretagne uralkodó hercegnője volt, ő az egyedüli nő, akit Franciaországban kétszer koronáztak királynévá, először VIII. Károly feleségeként, majd XII. Lajos második feleségeként. 

A Párizs melletti Saint Denis-ben temették el, de szívét a családi sír őrizte Nantes-ban. A 15 centiméter magas aranyurnát több mint 130 éve a nantes-i múzeumban állították ki. 

A betörők egy ablakon keresztül jutottak be a múzeumba, ahonnan számos más tárggyal együtt elvitték az 500 gramm súlyú ereklyét. A rendőrség attól tartott, hogy az urnát beolvasztják páratlan aranytartalma miatt. 

Fotó: GUILLAUME SOUVANT / AFP

A rendőrség szombaton őrizetbe vett két férfit, akik elvezették a nyomozókat az elásott, de épségben lévő kincshez Saint Nazaire városának közelében.

Anna hercegnő Európa egyik leggazdagabb asszonya volt, háromszor ment férjhez. Első férje I. Miksa német király volt, akinek második felesége lett, de házasságukat később érvénytelenítették. 1491-ben lett VIII. Károly francia király felesége, akinek hét gyermeket szült. A király halála után 1498-ban ment feleségül XII. Lajoshoz, akitől kilenc gyermeke született. 

A breton hatóságok a múlt héten felhívást tettek közzé a páratlan értékű műkincs visszaszolgáltatására, mondván, a tolvajok nyilvánvalóan nem ismerték a szív alakú ereklye történelmi értékét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top