Aktuális

Hatástalanították a berlini főpályaudvarnál talált féltonnás bombát

Sikerült hatástalanítani azt a féltonnás bombát, amiért pénteken nyolcszáz méter sugarú körben kiürítették a berlini főpályaudvar környékét. Tízezer embernek kellett elhagynia a területet.

Sikeresen hatástalanították pénteken Berlinben a főpályaudvarnál talált második világháborús bombát, amely miatt le kellett zárni a német főváros központjának egy részét.

A rendőrség közleménye szerint az 500 kilogrammos brit légibombáról vízsugaras vágási eljárással eltávolították a gyújtószerkezetet, amelyet ellenőrzött robbantással megsemmisítettek, elszállították és biztonságba helyezték a robbanótestet.

A berlini főpályaudvar – fotó: pixabay

A bombát a főpályaudvar mellett épülő új negyed egyik építkezésén találták. A környéket 800 méteres sugarú körben kiürítették. Ezért le kellett zárni a pályaudvart, és a környéken dolgozó vagy lakó mintegy 10 ezer embernek el kellett hagynia területet. Az intézkedést már egy hete bejelentették, így nem okozott nagyobb fennakadást. A naponta 300 ezres utasforgalmat lebonyolító főpályaudvaron fokozatosan áll helyre a közlekedés rendje.

A berlini tartományi környezetvédelmi hivatal becslése szerint a város területén még nagyjából 3000 második világháborús bomba, gránát és más robbanásveszélyes hadianyag lehet a felszín alatt.

A második világháborúban 363 légitámadás érte Berlint, a brit és amerikai bombázók több mint 100 ezer tonna robbanó- és gyújtóanyag felhasználásával támadták a náci Németország fővárosát. Az épületek csaknem 30 százaléka megsemmisült vagy károsodott, a bő másfél millió lakásból 370 ezer maradt sértetlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top